Wednesday, 15 January 2014

Hadis & Kata-kata Hikmah

Saling Memberi Nasihat Antara Yang Muda dan Tua

Tidak ada sesuatu yang ALLAH S.W.T lebih mencintai kecuali seorang pemuda yang menasihati orang tu.
ALLAH S.W.T lebih mencintai seorang pemuda yang beribadat daripada seorang tua yang beribadat.
Ambillah masa muda kamu sebelum kamu menjadi orang tua yang tersangat tua dengan memperbanyakkan istighfar. Mudah-mudahan agama ini dapat ditolong di tangan kamu.
Sumber : Buku “Peringatan untuk mereka yang terpedaya” terbitan AL-HIDAYAH
Tentang Ukhwah (Hubungan)
kalo kite berukhuwah kerna Allah…iktan itu akn sentiase memegang kite supaye sentiase igt pd Allah .. x lalai ngan hubungan dunie.. sentiase ade pengisian ttg kehidupan tuk dunie n akhirat sampai 1 tahap kite akan merasai kemanisan berukhuwah…n ukhuwah i2 akan kite kenang smpai bile2…
muhammad safwan: dlm berukhuwah ade kekurgn n kelebihan ….setiap ahli sume nye x perfect ..so kite kene melengkapi antr 1 same len..segale klmhn sahabat kite bley tutup ngan kelebihan kite ade…
baru lh 1 jemaah akan menjd utuh n tidak mudah d pengaruhi oleh anasir luar…
Sumber : kawan
“Mukmin yang jujur adalah seseorang yang banyak berfikir di dunia dan manusia yang paling bahagia adalah yang banyak berfikir di dunia”
“Di antara tanda-tanda orang soleh ialah warna kulit yang kuning (banyak bangun malam) , mata yang sayu (banyak menagis) , keadaan tubuh yang lemah (selalu menahan lapar) “
“Syaitan mudah masuk melalui kekenyangan jadilah tahanlah lapar kamu agar kamu tidak mudah digoda oleh syaitan.”
“Gunakanlah hatimu untuk selalu berzikir kepada ALLAH S.W.T kerana hati sangat cepat lupa kepada ALLAH S.W.T”
Kepada perempuan – KHASNYA
“jadilah kain yang terbungkus rapi di dalm lemari karena harga jualnya lebih mahal di bandingkan kain yang sudah terbuka bungkusnyaa apa lagi kain tuu udah di pegang sama pembelinya abahkan x mau orang membelinya”
Calon Suami/ Isteri
1. dia beragama isalam dan bertaqwa kepada allah dan mejalani perintahnyaa dan menjauhi larang-Nya
2. dia mempunyai akhlakul karimah
Imam Ali ra pernah berujar : “Manusia itu sangat malas membaca, kalaupun ia membaca/belajar ia susah untuk mengerti/faham, kalaupun ia mengerti/faham ia susah untuk mengamalkan, kalaupun ia mengamalkan ia susah untuk ikhlas”. Allah SwT berfirman : Dan siapakah yang lebih baik agamanya dari pada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya kepada Allah, sedang diapun mengerjakan kebaikan….(Qs. An Nisaa’ (4) ; 125)
Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak
pada tahajjudnya.
Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari.
Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh.
Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.
Kelima: Jaga sedekah setiap hari.
Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana
Sebagai info..
INI ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI SAUDARA SESAMA MUSLIM, SAMPAIKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN… Di saat-saat resah, al-Quranlah yang paling mujarab, kerana ia adalah warkah cinta dari Pencipta. Allahlah kekasih yang paling memahami. Masakan tidak, Dialah Raja segala cinta kerana Dialah sebenarnya Pencipta cinta. Lihat! dengan sifat cintanya berkasih sayanglah semua makhlukNya. Betapa agungnya cinta Allah.” – Bajailah dan siramilah ukhuwah yang kita bina ini dengan siraman kasih sayang Serahkan dirimu sepenuh hati padaNya..maka Allah akan memberi kekuatan sebagai ganti kelemahan..keamanan sebagai ganti ketakutan dan kecukupan sebagai ganti kemiskinan.”Kalam Dr Yusof Al-Qardhawi -SALAM PERJUANGAN-
Aku tertawa (heran) kepada orang yang mengejar-ngejar dunia padahal kematian terus mengincarnya, dan kepada orang yang melalaikan kematian padahal maut tak pernah lalai terhadapnya, dan kepada orang yang tertawa lebar sepenuh mulutnya padahal tidak tahu apakah Tuhannya ridha atau murka terhadapnya.”(Salman al Farisi/Az Zuhd, Imam Ahmad)

5 Peristiwa Ajaib yang Mengiringi Kelahiran Nabi 

Kelahiran Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam merupakan anugerah besar. Sebab, kelak 40 tahun kemudian, beliau diutus menjadi Rasulullah yang bukan hanya menyelamatkan Jazirah Arab dari kejahiliyahan, tetapi juga menerangi seluruh dunia dengan Dinul Islam.

Tanda-tanda bahwa beliau adalah pilihan Allah telah tampak sejak beliau lahir. Sedikitnya, ada 5 peristiwa ajaib yang mengiringi kelahiran Sang Nabi ini:

1. Penghancuran Pasukan Gajah
Tahun kelahiran Rasulullah dikenal sebagai Tahun Gajah. Sebab, 50 hari menjelang beliau dilahirkan terjadi persitiwa ajaib. Ka’bah diselamatkan Allah dari serbuan pasukan gajah.

Adalah Abrahah Ash Shabbah Al Habsi, gubernur Yaman, membangun gereja sangat besar di Shan’a. Ia berharap orang-orang Arab yang biasa berhaji ke Makkah akan mengalihkan perhatiannya ke sana. Nyatanya, gereja itu tidak mengusik daya tarik ka’bah.

Abrahah semakin marah ketika ada seseorang dari Bani Kinanah yang melumuri pusat kiblat gereja dengan kotoran. Ia pun kemudian menghimpun enam puluh ribu pasukan. Sebagai kendaraan, ia memilih gajah yang paling besar. Pun sebagian pasukannya mengendarai gajah sehingga dikenal sebagai pasukan gajah.

Setibanya di Wadi Muhasshir, antara Muzdalifah dan Mina, tiba-tiba gajahnya menderum. Tak mau bangkit mendekati arah Ka’bah. Jika diarahkan ke arah lain, gajah itu mau berjalan. Tetapi jika dicoba kembali diarahkan ke Ka’bah, gajah itu menderum lagi. Dalam kondisi demikian, Allah mengirimkan burung-burung Ababil yang menjatuhkan batu-batu panas menghancurkan mereka. Maka, selamatlah ka’bah. Dan tahun itu pun disebut sebagai tahun gajah.

2. Keluarnya Cahaya saat Rasulullah Dilahirkan
Seluruh ulama sepakat bahwa Rasulullah dilahirkan pada hari Senin bulan Rabi’ul Awal tahun Gajah. Namun mengenai tanggal berapa ada perbedaan pendapat. Mayoritas ulama berpendapat tanggal 12 Rabi’ul Awal. Sedangkan sebagian ulama termasuk Syaikh Shafiyurrahman Al Mubarakfury berpendapat tanggal 9 Rabi’ul Awal.

Pada hari kelahiran Rasulullah terjadi sejumlah peristiwa ajaib. Diantaranya adalah keluarnya cahaya dari jalan kelahiran Rasulullah hingga menyinari istana-istana di Syam.

“Setelah bayiku keluar, aku melihat ada cahaya yang keluar dari rahimku, menyinari istana-istana di Syam,” kata ibunda Rasulullah, Aminah, seperti diriwayatkan Ibnu Sa’d dan dinukil Syaikh Shafiyurrahman Al Mubarakfury.

Menurut penulis Sirah Nabawiyah Rahiqul Makhtum ini, Imam Ahmad juga meriwayatkan dari Al Arbadh bin Sariyah yang isinya serupa dengan perkataan tersebut.

3. Runtuhnya 10 Balkon Istana Kisra

4. Padamnya Api yang Biasa Disembah Orang-orang Majusi

5. Runtuhnya beberapa Gereja di Sekitar Buhairah

Peristiwa ke-3 hingga ke-5 ini diriwayatkan oleh Al Baihaqi. “Sekalipun tidak diakui oleh Muhammad Al Ghazali,” kata Al Mubarakfury. Muhammad Al Ghazali adalah ulama Mesir penulis kitab Fiqhus Sirah.

Wallahu a’lam bish shawab. [Qistina]

Maraji’ :
1. Sirah Nabawiyah Rahiqul Makhtum karya Syaikh Shafiyurrahman Al Mubarakfury
2. Sejarah Lengkap Rasulullah karya Syaikh Muhammad Ali Ash Shalabi